ZEYTİNYAĞLI CEVİZLİ KURU PATLICAN DOLMASI
- MALZEMELER
- 25-30 Adet kuru patlıcan
- 2 Su bardağı pirinç
- 6-7 adet orta boy soğan
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
- 1 Su bardağı çekilmiş ceviz (iri çekilmiş)
- 1 kahve fincanı nar ekşisi
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı yeni bahar
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 limon
- Yarım su bardağı tane sumak
- Soğanları kavuracak kadar zeytinyağı
YAPILIŞI
Patlıcanları yıkadıktan sonra 40 dakika kadar haşlıyoruz.Sıcak suyun içinde soğumaya bırakıyoruz.Bu işlemi
bir gece evvel yaparsak daha iyi oluyor.
Zeytinyağında önce fıstıklarımızı sonra soğanlarımızı sararıncaya kadar kavuruyoruz.Soğanlar şeffaflaştıktan sonra pirinci ilave ediyoruz,soğanlarla pirinci kısık ateşte uzun bir süre kavuruyoruz,pirinçler şefaflaşana kadar
baharatları ,şekeri kuş üzümü nar ekşisi yarım limon suyunu da kattıktan sonra suyunu (2 Su bardağı sıcak su) koyarak tencerenin kapağını kapatıyoruz.(Pilavın suyu kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alıyoruz 20 dakika sonra pilav pişti demek.Şimdi cevizleri ince kıyılmış maydanozları ilave edebilirsiniz) Pilavı nazikçe alt üst yaparak karıştırıyoruz. Ağzına kağıt havlu koyarak demlenmeye bırakın..Pilav soğuduktan sonra patlıcanların içini dolduruyoruz.Yayvan bir tencerenin dibine birbirinin üstüne gelecek şekilde diziyoruz.
Tane sumaklardan elde ettiğimiz tuzlu suyu (2 Su bardağı) patlıcanların arasından döküyoruz.
Üzerine limonsuyu zeytinyağı gezdiriyoruz.Pişmek üzere ocağa alıyoruz,ortalama 20-25 dakika sonra altını kapatıyoruz.
- NOT
- Tane sumakları tel süzgeçten geçirerek yıkadıktan sonra bir iki taşım kaynatıyoruz.Tortuların dibe çökmesinden sonra elde ettiğimiz suyu kullanıyoruz.Bu işlemi bir gece evvel yaparsak sonuç daha güzel olur.
- Zeytinyağına bulayarak servis tabağına aldığımız dolmalar daha lezzetlı olur.
- İnce kıyılmış ceviz ve ince kıyılmış maydanozlarla süsülediğimiz servis tabağının görselliği bir başka
- oluyor
- TÜM ZEYTİNYAĞLILAR ERTESİ GÜNÜ YENDİĞİNDE DAHA LEZZETLİ OLUR
- Tarifini verdiğim zeytinyağlı dolma içi tüm sebze içleri için geçerlidir.(Ceviz hariç)
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder